Arno Stern.


In 1946 begon Arno Stern al twintigjarige te werken in een tehuis voor weeskinderen in Parijs. Het was zijn taak om de kinderen bezig te houden, hij liet ze vrij schilderen. Niet gehinderd door enige voorkennis, kon hij de kinderen laten schilderen zonder zich met het geschilderde te bemoeien.

Niet lang daarna richtte hij in Parijs een eigen schilderatelier voor kinderen in, dat 33 jaar lang onder de naam "Académie du Jeudi" bestond.

Daarna verhuiste hij het atelier naar een andere wijk in Parijs en gaf het de naam Closlieu, wat zoveel als geborgen ruimte betekent.

Hij zag de schilderingen niet als dragers van boodschappen, niet als communicatiemiddel, niet als kunst. Zijn grote geluk noemt hij dit zelf, want anders zou hij nooit hebben kunnen ontdekken wat hij ontdekte:
de Formulatie.


Formulatie


Arno Stern zag het plezier dat de kinderen hadden en hij zag ook, dat er een verschil was tussen de schilderingen die in het weeshuis, en later in zijn Schilderoord ontstonden en de schilderingen die op school of op andere plekken werden gemaakt.
Hij zag de natuurlijke uitdrukkingen van de kinderen, de expressie die opduikt wanneer het kind zijn spel mag spelen zonder belering en zonder commentaar, het natuurlijke spoor.
Telkens weer zag hij dezelfde vormen, dezelfde constellaties in de schilderingen opduiken. Zou er hier sprake zijn van iets dat typisch was voor een kind dat in zo'n grote stad als Parijs leefde?
Hij ging op reis naar verre landen en bezocht ongeschoolde volkeren.
Hij liet de mensen schilderen en wel onder dezelfde condities als in zijn Schilderoord in Parijs. Wat hij zag overtrof zijn stoutste verwachtingen.
Ook hier doken telkens weer dezelfde figuren, dezelfde constellaties op.
Iedere keer weer zag hij eenzelfde beeldentaal.
Kennelijk bestond er zoiets als een universele oertaal. Dit fenomeen gaf hij de naam Formulatie.

I.R.S.E

(Institut de Recherche en Semiologie de l'Expression)

In 1987 riep Arno Stern het I.R.S.E. in het leven.
Het enorme archief herbergt de vele duizenden schilderingen op grond van welke de onderzoeken naar de Formulatie plaats vonden. En ook nu nog, waar de bestanddelen, het verloop en het ontstaan van de Formulatie bekend zijn, speelt het instituut nog een belangrijke rol. Door samen te gaan werken met o.a. biologen, genetica, en prehistorici kunnen de onderzoeksvelden nog worden uitgebreid. Vele publicaties verschenen van de hand van Arno Stern, hij sprak en spreekt op vele symposia en is te gast aan universiteiten en andere opleidingsinstituten. Ook vandaag nog is Arno Stern een man die veel onderweg is, om mensen op te leiden en om toespraken te houden. En bovenal staat hij met enorm veel plezier te werken in zijn Closlieu in Parijs.


"Ik heb mij tot doel gesteld om dat wat ik ervaren en uitgeprobeerd heb, zoveel mogelijk mensen bij te brengen, want ik weet hoe belangrijk het gebeuren in het Schilderoord is. Het zou veel mensen gegund moeten zijn. Daartoe moeten veel oorden ingericht worden door verantwoordelijke schilderoorddienenden. Dit dienen is in tegenstelling tot veel bezigheden in onze maatschappij een gelukkig makende bezigheid, die nooit tot routine wordt." (A. Stern)

Meer lezen.


www.arnostern.com
www.andrestern.com
www.alphabet-film.nl - Arno Stern
www.malort-wien.at
www.palet18.nl
www.malort-atelier.de
hetkind.org - Arno Stern

Meer zien.
Pers.


lezing Bron: www.grootondereendak.nl

ondernemerBron: www.grootondereendak.nl

Mind magazine

Educare

klik op de afbeelding voor een vergroting


Arno Stern


foto's © ArnoStern.com